В Световния ден на свободата на пресата и свободното слово 3 май Факултетът по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски” организира Кръгла маса на тема: „Журналистика по време на война“.

jjjКръглата маса ще събере на 3 май 2022 г. от 11 ч. в Аула Магна на ФЖМК  журналисти, изследователи, преподаватели, докторанти и студенти. Във фокуса на обсъжданията са две основни теми: журналистика в конфликтни зони и журналистика и дезинформация. 

В първата част "Журналистика в конфликтни зони“ участват д-р Десислава Ризова и Иван Филчев от bTV; Николай Дойнов, Росен Илиев, Мартин Георгиев от Нова ТВ; Александър Марков от БНТ; Олег Попов - фоторепортер от зони на военни действия като Сараево, Ирак, Чечня. Във втората част от дискусията „Журналистика и дезинформация“ се представят гледните точки на колеги от медиите и изследователи: Веселин Желев от „Клуб Z“, доц. Ралица Ковачева от ФЖМК, Ивелина Георгиева и Николай Петров от БНР, д-р Анета Милкова от ФЖМК, Любомир Мартинов от БТА, доц. Светлана Станкова и студенти от ФЖМК, Емилия Милчева от „Дойче веле“.

В знакови дни като Световния ден на свободата на печата и свободното слово журналисти, преподаватели, студенти и изследователи отдават почит на журналистите, загинали в Украйна и по света, насочват вниманието към ролята на независимата, отговорна журналистика, често поставяна под заплаха и натиск. Една от най-застрашените професии е в същото време една от най-важните за демократичните общества, а свободните медии са всеобщ ангажимент - на правителства, граждани, политици, неправителствени организации.

Факултетът по журналистика и масова комуникация организира поредица от инициативи, насочени към свободната журналистика и отговорността на професионалната общност към нея. Такава е и идеята за учредяване на Академичния клуб за подкрепа на медиите в България - да бъдат обединени усилията, познанията на хора, посветили професионалния си живот на медиите, за намиране на решения - чрез оказване на съдействие, чрез наблюдения, анализ и изследвания върху медийната среда в България, чрез разговори и подкрепа, чрез реакция при възникване на кризи в медиите, чрез сътрудничество с журналистически и медийни организации, чрез противодействие на явления и случаи на намеса в работата на медиите или, обратно, на случаи на недопустимо прекрачване на журналистиката в пиара.

На 69-ия ден от началото на войната в Украйна разговорът за професията в тежки ситуации и кризи има за акценти: предизвикателствата пред кореспондентите и журналистиката от критични точки, търсенето на истината, отразяването на човешкото страдание, трансформациите в журналистиката, професионализма и подходите на информиране от горещите точки, нуждата от сериозна подготовка и високи професионални качества на екипите.

Войната в Украйна направи особено актуален въпроса за подготовката на журналистите, които отразяват военни конфликти и кризисни ситуации. Факултетът по журналистика и масова комуникация ще предложи специализирано обучение, което ще бъде осъществено съвместно с българските медии и с държавните институции.