Фондация „Радостина Константинова“ връчи награди на студенти по журналистика

rad1На 16 май 2024 г. в Аула Магна на Факултета по журналистика и масова комуникация бяха връчени наградите на Фондация „Радостина Константинова“ за високи постижения на студенти по журналистика.
Церемонията бе открита от Даниела Симеонова, член на Управителния съвет на фондацията, която представи кратък филм за живота и работата на Радостина Константинова като журналистка. Фондацията обяви, че подарява на факултета филма на режисьорката Боряна Пунчева за Радостина, в който журналисти разказват за работата си с нея, за да могат студентите да разберат как се създават качествени и честни репортери.  „Когато преди много години с Радостина за първи път пристъпихме прага на Факултета по журналистика, не съм подозирала, че някога ще се върна тук без нея, каза Даниела Симеонова, Хубавото е, че тук са състудентите ни, колегите ни и най-вече има толкова млади хора, избрали тази професия за своя съдба. Радостина бе един от най-добрите журналисти на нашето поколение и независимо къде работеше - във вестник „Отечествен фронт”, в Пресгрупа „168 часа”, в „Монитор”, „Политика”, тв „7 дни”, тя бе синоним на почтеност и оставяше следа. “
Проф. д-р Веселина Вълканова, декан на Факултета по журналистика и масова комуникация, поздрави присъстващите колеги журналисти и отправи призив младите колеги да се борят за развитието на качествената журналистика в България. „От името на цялата академична общност благодаря на фондацията затова, че всяка година прави нещо значимо за студентите - това е морален и материален жест, който високо ценим" - каза от трибуната проф. Веселина Вълканова.rad6

"Но особено важна е фигурата, личността, името, което стои зад този фонд - името на Радостина Константинова - наша колега, обичан приятел, журналист от висока класа, която остави съществена следа в развитието на пресжурналистиката в най-новата ни история. Радостина всеки ден ни показваше как трябва да се практикува професията - с високо морално напрежение, с ангажимент към публиката, към средата, света, с недопускане на какъвто и да е морален компромис.
Ние обучаваме по журналистика от 70 години и имаме дълг не само към студентите, но и към професията, към средата, към аудиторията и към установяването на високи професионални стандарти в журналистиката.
В ерата на постистината, дезинформацията и фалшивите новини, в синхрона, в синергията между системите на знанието и системите на опитността и прилагането на създадени умения, е силата − нещо повече - разчитаме на помощта и сътрудничеството на колегията за „съвместно производство на знания“ не само за да разширяваме академичната среда и перспектива, но и в името на обществената полза" - каза още проф. Вълканова.

Журналистката Петя Минкова, чийто професионален път като репортерка минава под ръководството на Радостина Константинова, разказа за професионалните и човешки уроци, получени от нея.


rad8

Бяха представени победителите и бяха връчени на наградите на фондацията. Журито в състав проф. д-р Веселина Вълканова, проф. д-р Ефрем Ефремов, проф. д-р Луливера Кръстева, д-р Зина Соколова, Петър Желев (миналогодишният носител на стипендията от името на Радостина Константинова) определи за победителка Елеонора Дъбова, бакалавър по Журналистика на ФЖМК и настоящ студент в магистърска програма по Журналистика на Факултета. „За мен това е чест”, каза тя, споделяйки, че е помогнала със свой репортаж на семейство за трансплантация и те ѝ споделили, че тя е техният ангел.

 
rad9

През тази година бе присъдена и втора награда: на Славяна Сечкова, студентка в 3 курс на специалност „Журналистика“. „Пътя към истината е дълъг и труден, необходима ни е подкрепа и помощ, усещам я”, каза тя. Наградите бяха връчени на отличените от сина Константин, в присъствието на майката и съпруга на Радостина Константинова.