Кръгла маса - дискусия "РАЗСЛЕДВАЩАТА ЖУРНАЛИСТИКА - ЖИВА ИЛИ МЪРТВА" се състоя на 28 ноември във Факултета по журналистика и масова комуникация. Тя беше организирана от Фондация "Радостина Константинова" и ФЖМК. Медийни партньори на събитието бяха bTV, "24 часа" и БНР. Участваха преподаватели и водещи разследващи журналисти.
През последните години се е засилил правителственият и корпоративен натиск върху медиите. Едва под 10 на сто от журналистическите разследвания дават резултат. Това бяха част от мненията, изказани от водещи журналисти на дискусията.
Част от участниците опонираха, че натискът е далеч по-малък отколкото преди и в началото на прехода през 1989 г. Като пример бе дадено разследването по случая "Марковска", което макар и след 2 г. е дало резултат.
Като обективни пречки за развитието на сериозната разследваща журналистика бяха посочени широкото разпространение на жълтата преса и интернет. Според участниците в последните години се забелязва корпоративна автоцензура сред голяма част от журналистите - те не смеят да засегнат големите рекламодатели и силните на деня, особено в местните медии, където икономическото оцеляване на медиите е сериозен проблем.
Фондация "Радостина Константинова" организира постоянен конкурс за финансиране на мотивирани журналистически проекти, обявиха от фондацията на кръглата маса. Организаторите напомниха, че всяка година двама студенти получават стипендия, а един начинаещ репортер печели възможност за практика в „Интернешънъл хералд трибюн”.