В навечерието на 8 декември по програма БНТ2 на Българската национална телевизия бе излъчен 5-минутен филм за сградата на ФЖМК. Тя е строена през 1881-1883 г. по проект на арх. Константин Йованович (1849–1923), проектирал и сградата на Народното събрание в София. Първоначално е предоставена на Първа мъжка гимназия.

На 1 октомври 1888 г. тя отваря врати за първия випуск на Висшия педагогически курс, поставил началото на висшето образование в България. Оттогава до днес красивата постройка на ул. “Московска” 49 е част от сградния фонд на Софийския университет “Свети Климент Охридски”. През годините в нея се помещават Физико-математическият, а по-късно Биологическият факултет на Софийския университет. Днес забележителната 140-годишната сграда в неоренесансов стил в центъра на София, символ на българското висше образование, е дом на ФЖМК.

Тези и много други интересни факти както за историята на сградата, така и за съвременните постижения и студентския живот във Факултета по журналистика и масова комуникация, бяха представени във филма от рубриката „10 000 крачки”, която „отвежда зрителите на пешеходна обиколка, за да им покаже улици, сгради и места така, както рядко им остава време да ги видят в ежедневието. Предаването търси отговор на въпросите кога и защо те са станали част от нашия живот, а също и как са се променили през годините“. Сценарист на филма е Павлина Делчева-Вежинова, режисьор Николай Василев, оператор Борислав Георгиев, водеща Йоана Драгнева.