Дискусия „Младите в журналистиката: Възможности и предизвикателства“

На 8 юни 2023 г. от 11 ч в зала Аула Магна на ФЖМК се състоя дискусията „Младите в журналистиката: Възможности и предизвикателства“. Събитието се проведе с подкрепата на Медийната програма за Югоизточна Европа на Фондация “Конрад Аденауер” като съорганизатор.

аааДоц. д-р Светлана Станкова, заместник-декан по учебната дейност, приветства участниците в него, като изтъкна, че панелисти в предстоящата дискусия ще бъдат едни от най-обещаващите имена сред новото поколение журналисти у нас – наложили се с имената и постиженията си млади хора като Георги Карамфилов, репортер в Euronews Bulgaria, Мартина Казакова, уеб редактор в bTV новините и Диляна Стоянова - експерт социални мрежи в БТА. Всички те – възпитаници на ФЖМК и стипендианти на Медийната програма за Югоизточна Европа на Фондация “Конрад Аденауер”.

ььь

Модератор на срещата бе Кристина Димова, проектен мениджър в 9Academy и също настоящ стипендиант на Медийната програма. Доц. Станкова изрази надежда, че тази среща с колеги, правещи смели стъпки в професията, ще вдъхнови и мотивира студентите и ще им предостави възможността да научат за актуални професионални възможности.  

ооо

След това доц. Станкова даде думата на Ралица Стойчева, проектен координатор на Медийната програма на фондация „Конрад Аденауер“. Тя също приветства студентите, журналистите и преподавателите, като посочи предизвикателствата, пред които се изправят всички млади професионалисти, които понякога се чувстват неразбрани, пренебрегнати или нечути. Ралица Стойчева представи активностите на Програмата, сред които посещения и работни разговори в различни медии и институции в България, както и участия в проекти извън страната. Тя посочи, че стипендиантската програма на „Конрад Аденауер“ е преди всичко обмен на идеи, опит и вдъхновение, както и двигател за личностно и професионално развитие.

Последваха въпроси от модератора Кристина Димова към тримата панелисти, като всеки един от тях разказа за пътя, който е извървял, за предизвикателствата и трудните моменти, с които се е сблъскал, но и за удовлетворението, което носи след себе си добре свършената работа.

На финала панелистите отговоряха на поредицата от въпроси, зададени от студентите – как са избрали медията, за която работят, как биха я описали с едно изречение,  как се преодолява това да се отнасят с неуважение към теб просто защото си млад и прохождащ в професията. Бурен смях предизвика и въпросът как се ходи на събитие, за което нямаш достатъчно информация.

Дискусията беше още една възможност студентите да разберат как изглежда бъдещето на журналистиката у нас през очите на вече реализираните им млади колеги, алумни на ФЖМК, и какви са предизвикателствата, пред които се изправят в тази професия.