„Добре дошли у дома си!“ -  състоя се среща на възпитаниците и приятелите на ФЖМК

На 20 май в Аула Магна се проведе среща на възпитаниците и приятелите на Факултета по журналистика и масова комуникация. Събитието е включено в Академичния календар, обвързан с честванията по повод 50-тата годишнина от основаването на Факултета.

al00

Завършилите факултета, членовете на алумни организацията и преподавателите, които са неизменна част от неговата история, се събраха, за да учредят Клуб на възпитаниците и приятелите на ФЖМК. Всички те могат да участват в съвместни инициативи в областта на медиите, журналистиката, връзките с обществеността и рекламата, медия мениджмънта и книгоиздаването.

Събитието откри деканът проф. д-р Веселина Вълканова, която се обърна към гостите: "Скъпи колеги и приятели. Това обобщение включва всички и казва много. На първо място е знак на най-искрено уважение към толкова ярки индивидуалности – доказани в различни области професионалисти, студенти, преподаватели, приятели…

al01
Удовлетворена и радостна съм да видя внушително множество авторитетни колеги и приятели, сред които доайени в професионалната наука и практика, едни от най-респектиращите обществени гласове, публично разпознаваеми и високо оценявани личности. От изкушението днес да изреждам имена ме спира само радостният факт, че тези имена са забележително много. Така, както многобройни са и достойните ни колеги, чиято светла следа и заслуги помним с признателност."
Тя обобщи, че това, което свързва всички, дошли в Аула Магна е именно Факултетът - този, който всеки носи в себе си като част от личната си биография. И който обитава една от най-красивите исторически сгради, но енергията, сърцето и бъдещето му са навсякъде, където е всеки от нас.
"Мога спокойно да ви поздравя с „Добре дошли у дома си!“
По думите на проф. Вълканова всички членове на този клуб ще носят отговорност към настоящите възпитаници на факултета, които са бъдещите журналисти и комуникационни специалисти на България. Тя призова присъстващите, и вече регистрираните членове на Клуба, да помагат на младите, не само да се впишат в средата, но и да работят в посока тя да се промени към по-добро. Добави, че целта на всички клубове на алумни общностите навсякъде по света е да събират и обединяват колеги и приятели; да подпомагат студентите и образованието; да свързват общностите.
al03Гледаме с много респект и удовлетворение назад, към постиженията на десетките учени и преподаватели, на хилядите випускници на Факултета, които през изминалите вече повече от седем десетилетия допринасяха към авторитета на българското академично образование и държаха високо професионалните стандарти на журналистиката и медиите.
Безспорно журналистиката се утвърди като сериозна академична дисциплина, не остана просто едно следдипломно, практическо, професионално обучение. Причините са ясни - растат отговорностите и предизвикателствата пред професията, за практикуването ѝ се изисква все по-добро образование. Хората, ангажирани с професията, са натоварени с отговорности, сякаш по-големи от отговорностите към другите професии.
Проф. Вълканова благодари на всички преподаватели по журналистика, които през тези 7 десетилетия са дали енергия на специалността, обучили са стотици студенти, докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени, със своите изследвания, научни трудове и монографии  и са развили и продължават да развиват едно важно научно поле - комуникационната наука, изследванията по медии и обществени комуникации. Не пропусна да благодари и на всички студенти за протегнатата ръка към преподавателите и факултета - от първия випуск на академичната 1952/1953 година, до тазгодишния випуск, който преди дни получи своите дипломи!
al04Деканът не пропусна да подчертае, че безценният опит, познания и постижения на личностите-емблеми за академичната теория и обичани от поколения студенти преподаватели, както и на доказаните в журналистическата практика, не трябва да присъстват само в нашия и в националния академичен и медиен летопис, в научните издания и учебниците, в благодарствените думи по време на чествания. Изказа надежда, че опитът и познанията на присъстващите ще са активна сплав за общността  и енергия по пътя на мисията, наречена „журналистика”.  
След откриващото слово, проф. Вълканова даде думата на зам. ректора на СУ проф. Соня Милева, която от своя страна изрази радостта си, че вижда успешна реализация в работна среда на бившите студенти, доказали се в професионалното поприще алумни. И добави, че няма как един съвременен университет да функционира успешно, без поддържането на контакти с бизнеса и с алумни общността. ФЖМК дава устоите на качественото образование по журналистика. Проф. Милева поздрави лицата, които до този момент познава само от медии, и пожелава на добър час на Клуба на възпитаниците и приятелите на ФЖМК.
Данка Василева, директор на 24 часа онлайн, говори и в качеството си на випускник на Факултета по журналистика и масова комуникация. Тя с гордост сподели, че в момента в сайта на "24 часа" работят само възпитаници на ФЖМК. Според г-жа Василева най-важни в тази професия са контактите – без тях няма как да се получи хубав репортаж. Дори от тази гледна точка е важно създаването на подобна алумни общност, в която колегите да общуват и да обменят контакти.
al05Едно от най-ярките лица на обществената телевизия, Бойко Василев, извървял целия академичен път до докторска степен също поздрави гостите в Аула Магна. Д-р Василев подчерта, че в кариерата си никога не му се е налагало да се е оправдава, че е завършил ФЖМК, напротив, наученото тук му е позволило да се справя с кризисни ситуации в някои от „горещите точки“ по света. Бойко Василев акцентира върху едни от най-големите злоупотреби в професията, извършвани именно от журналистите -  писането на публикации срещу заплащането, изразяването на личното мнение на журналиста, за сметка на обективното отразяване на фактите. Именно в тези моменти си проличава голямото предимство на това да завършиш ФЖМК, добави той.
alt06Евгения Друмева, зам.-генерален директор на БТА – присъства на събитието в двойно качество. От една страна е алумни на факултета, а от друга страна е представител на най-голямата работодателска организация, поддържаща близки контакти с ФЖМК. Г-жа Друмева сподели за най-ценното, което е придобила от обучението във Факултета: взаимната страст към професията, която са запалили преподавателите и нейните колеги. Тук се е научила на онези стандарти в професията, без които журналистите не могат. Г-жа Друмева смята, че изкуственият интелект няма да замени работещите в тази професия, защото той не може да замени етиката, която притежават хората.
al07За финал проф. Вълканова даде думата и младото поколение, в лицето на студента по журналистика от трети курс - Петър Желев. Той честити годишнината, отбелязвайки че думите са най-важни. Важно е какво да каже, как да го каже, защо да го каже. Студентът изрази убеждението си, че именно създаването на Клуб на възпитаниците и приятелите на ФЖМК ще сплоти и подсили журналистическата гилдия.
След официална част последва коктейл, на който неформалните, приятелски, колегиални срещи продължиха до тъмно.
Като знак на свързаност с общността, всички регистрирали се в Клуба получиха значки "ФЖМК".
Ако все още не сте регистрирали в Клуба на възпитаниците и приятелите на ФЖМК, може да го направите тук.  

al08

Снимки: Десислава Кулелиева, Антоан Божинов, Ваня Стоянова, Гриша Атанасов