Екип изследователи от ФЖМК участва в международен консорциум по проекта „Media Masters – подобряване на медийната грамотност“

medgramВъв Факултета по журналистика и масова комуникация започва работата по проекта „Media Masters – подобряване на медийната грамотност“ (CERV-2023-CITIZENS-CIV-01148165). ФЖМК е ключов партньор, тъй като Софийският университет и Университетът в Марибор (Словения) са единствените висши учебни заведения в консорциума, обединяващ 12 организации от НПО сектора, висшето образование и частния сектор.
Ръководител на проекта от страна на ФЖМК е проф. д-р Веселина Вълканова, декан на ФЖМК, координатор е доц. д-р Мила Серафимова, участват асистенти, постдокторанти, докторанти и студенти. По проекта са предвидени редица събития, а фокусът е представяне на настолна игра, тематично ориентирана към обучение и практикуми по медийна грамотност.
Изследователската част на проекта включва експеримент, чиято цел е проверка и функционални особености на първата версия на настолната игра сред реални потребители, за да се установи доколко разработката може да бъде ефективен педагогически инструмент за подобряване на медийната грамотност на младите хора.
Въз основа на получените резултати от емпиричното проучване екипът на ФЖМК ще предложи препоръки към партньорите в консорциума за промени и подобрения в прототипа. Тестовете и проучванията на екипите от изследователи от 12 европейски страни ще допринесат за създаване на окончателната версия на продукта, който ще бъде използван за практическо обучение на ученици по медийна грамотност.