ФЖМК участва в иновативен проект за създаване на настолна игра и мобилно приложение срещу фалшивите новини

От 2024 започва изпълнението на проекта “Media Masters”, в който Факултетът по журналистика и масова комуникация към СУ „Св. Климент Охридски“ ще участва с общо 12 партньора от различни европейски държави. Ръководител на проекта е сдружението „Pistes Solidaires” от Франция, като в консорциума обединяват сили както университети, така и неправителствени организации.

citПървата работна среща на участниците е предвидена за 25 юни, като на нея ще се обсъжда началото на същинската работа и разпределението на задачите. Мащабният проект е по програма Citizens’ engagement and participation - 2023 (CERV-2023-CITIZENS-CIV).

Проектът се фокусира на практическите аспекти, като предвижда създаването на многоезична настолна игра и мобилно приложение, които симулират реални медийни и новинарски ситуации, включващи фалшиви и въвеждащи в заблуждение новини и съдържание в социалните медии. С това ще помогне на потребителите да развият критично мислене и да разпознават дезинформацията.

Играта и приложението са проектирани да бъдат икономични и издръжливи, гарантирайки им продължително използване след завършването на проекта. Инициативата се фокусира върху включването на младите хора, поколение, което обикновено е трудно да се ангажира с активна гражданска позиция.

ФЖМК ще поеме водещата в роля в работните пакети по проекта, свързани с научни изследвания и организацията на конференции, на които да бъде поставен въпросът за фалшивите новини и медийната грамотност.

Изследователите от ФЖМК, сред които проф. д-р Веселина Вълканова, доц. д-р Мила Серафимова и гл. ас. д-р Йордан Карапенчев, ще имат задачата да оценят ефективността на създадената настолна игра и приложение, провеждайки редица практически експерименти и фокус групи с участници.

Освен това, на територията на ФЖМК ще бъдат организирани и две събития на тема „Влиянието на фалшивите новини върху европейските демокрации“, които ще включат комуникационни експерти, журналисти и преподаватели.

Крайната цел на проекта е да се преодолее пропастта между младите хора и гражданското участие. Същевременно ще бъдат получени значими данни за отношението на младите хора към фалшивите новини и способността им да ги разпознават. Резултатите от тези изследвания ще бъдат публикувани и споделени с академичната общност и широката общественост.