ФЖМК участва в Световната среща на българските медии

Осемнадесетата световна среща на българските медии, организирана от Българската телеграфна агенция (БТА), ще се състои между 1 и 4 юни в Казанлък – градът, отбелязващ в тези дни 120-ата годишнина на Празника на розата, който събира хиляди гости от целия свят. Темата на тазгодишното издание на срещата е “Медии и свобода”.sr

Факултетът по журналистика и масова комуникация е сред участниците в Световната среща на българските медии в Казанлък наред с журналисти от 33 държави (включително България), сред които представители на 40 български медии от 16 страни и 13 български медийни групи, 3 обединения - Съюз на българските журналисти, Съюз на българските национални електронни медии и Съюз на издателите в България.

В рамките на срещата ще има дискусии в три панела: „Свободата на журналистите“, „Свободата на избор на аудиторията“ и „Празниците в медиите“. В панела „Свободата на избор на аудиторията“ доклад ще изнесе проф. д-р Веселина Вълканова - декан на Факултета по журналистика и масова комуникация. Сред модераторите на дискусиите ще бъде преподавателят във Факултета по журналистика и масова комуникация доц. Георги Лозанов.

Сред официалните гости на събитието се очаква да бъдат президентът Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на външните работи Иван Кондов, министърът на образованието и науката Сашо Пенов, кметът на община Казанлък Галина Стоянова,  Найден Вълчев, поет и автор на песента „Една българска роза“ по музика на Димитър Вълчев.

Световните срещи на българските медии, организирани от БТА, са професионален форум, чиято цел е комуникация, изграждане на мрежа и установяване на взаимоотношения на сътрудничество между български журналисти от цял свят. Освен събитие за гилдията, медийната среща е и национална кауза, тъй като осигурява възможност за общуване на медиите на българите извън България - като посредници към нашите общности в чужбина, с представители на държавните институции в България.