Сряда, 7 декември 2022 г.

Факултет по журналистика и масова комуникация, ул. Московска 49 / София
Зала: Аула Магна (на немски със симултанен превод на български)
10:30 Регистрация

11:00 Встъпителни слова и представяне на българския превод на немския журналистически наръчник „Азбука на журналистиката“

fazПроф. д-р Веселина Вълканова
Декан на Факултета по журналистика и масова
комуникация, Софийски университет „Св. Климент
Охридски“

Хендрик Зитих
Ръководител на Медийната програма за Югоизточна
Европа на фондация „Конрад Аденауер“

11:15 – 12:30 Лекция и дискусия „Опитът на един германски кореспондент на Балканите“

Михаел Мартенс
Frankfurter Allgemeine Zeitung, Кореспондент за Югоизточна Европа, Виена

Като дългогодишен кореспондент на "Frankfurter Allgemeinen Zeitung" (FAZ) за Югоизточна Европа Михаел Мартенс ще разкаже за опита си в региона от своя гледна точка. Как човек може да стане кореспондент? Откъде получава информация в чужбина? Как се осъществяват интервютата с президенти? Как се общува като кореспондент с редакцията у дома? Това са само част от въпросите, на които Мартенс ще отговори в зимното издание на лекцията "Аденауер" през 2022 г.
Събитието ще бъде съчетано с представяне на българския превод на немския наръчник "Азбука на Журналистиката". Наръчникът, редактиран от проф. Клаудия Маст, е един от най-известните, използван активно от студенти, преподаватели и практикуващи журналисти в Германия. С подкрепата на Медийната програма за Югоизточна Европа“ на фондация „Конрад Аденауер“ книгата вече е достъпна и в България и други страни в региона чрез превод на български, албански, румънски и хърватски език. Наръчникът има широка тематична насоченост, като например техники за провеждане на изследвания, презентиране и комуникация с медийната аудитория, разработване на концепции, редакторска работа и др. По време на събитието всеки участник ще получи безплатно копие от наръчника, който ще бъде на разположение и в университетската библиотека след събитието.
Лекцията "Аденауер" е съвместна инициатива на Медийната програма за Югоизточна Европа на фондация „Конрад Аденауер“ и Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет. Водещи журналисти и медийни експерти от Германия обсъждат актуални теми от медийната индустрия.