stg1

В Аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в четвъртък бяха връчени ежегодните награди „Студент на годината“. Конкурсът се организира от Студентския съвет към СУ под патронажа на ректора проф. дфн Анастас Герджиков. Бяха отличени 13 студенти и докторанти в 12 категории.
Водещи на събитието бяха Рени Петрова и Симеон Александров – студент по Журналистика в 4 курс на Факултета по журналистика и масова комуникация, които изпълниха своята роля умело и не се предадоха пред технически неизправности или притеснение.
На конкурса присъстваха ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, зам.-министърът на образованието проф. дфн. Генка Петрова, преподаватели, представители на неправителствените организации и на бизнеса.
Председателят на Студентския съвет към СУ откри събитието с приветствено слово:
„Искам на благодаря на всички ви, че сте тук днес, за да отпразнуваме едни от на-добрите студенти и докторанти на Софийския университет. Както може би знаете повечето студентски съвети имат една основна мисия – тя е да представляват правата и интересите на студентите и докторантите във висшето училище. Нещо, което ми отне малко повече време да осъзная, е, че ние имаме още една, допълнителна мисия. Тези колеги, които имат постижения още от училище и които се развиват в науката или успоредно на нея, трябва да ги насърчаваме, да ги поощряваме и да им даваме възможности за развитие. Ние можем да помогнем всяка една тяхна цел да се случи.“
При откриването на конкурса ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков също се обърна към студентите и гостите:
„Тази церемония е пионер в своята област, няма да спорим с това кой е бил пръв, но ние бяхме първи. Причината да се радвам е в това, че всяка година има все повече кандидати с все по-впечатляващи биографии. Вече сме свикнали с това, че между вас има хора със сериозни научни постижения, равни на тези на преподавателите ви. Между вас има хора с такива образователни успехи, че можем само да им се възхищаваме. Между вас има хора с биография на доброволци още от училище. Между всички 115 кандидати има хора, на които не им е било лесно, и са постигнали успехи, борейки се за това да се издържат. Някои от тях работят още от училище. Затова пожелавам на всички успех. От сега честитя на всички участвали, не само на тези, които ще спечелят награди, и пожелавам наистина много големи успехи в бъдеще. Искам да благодаря на всички, които направиха това събитие възможно.

stg3
За доброто настроение на публиката се погрижиха Ема Пекова с песента „Вечерай, Радо“, Десислава Райкова, която изпя This is me от филма The Greatest Showman, а Никол Николова предизвика бурни аплодисменти с The best на Тина Търнър.
В категорията „Правни науки“ спечели петокурсникът в специалност Право Иван Иванов, който съчетава образованието си с работата на адвокатски сътрудник и със състезания по право, на които е призьор индивидуално и като част от отбора на СУ. Отличието беше връчено от декана на Юридическия факултет на СУ проф. Даниел Вълчев.
Даниел Петров беше отличен с приза „Студент на годината“ в категория „Стопански науки“, а наградата връчи деканът на Стопанския факултет на Софийския университет доц. д-р Атанас Георгиев.
При категория „Здравеопазване“ на първо място се нареди Велислав Павлов – студент по Медицина в 6 курс и стажант в отделението по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“. Наградата беше връчена от декана на Медицинския факултет доц. д-р Дорина Асенова.
Единствено в категория „Математика и информатика“ като „Студент на годината“ бяха отличени двама – Илиян Йорданов и Цветелина Стефанова. Президентът на софтуерната компания Musala Soft Елена Маринова отличи печелившите, които определи преди всичко като будители, подготвящи нови звездни поколения.
Студентката по Фармация Василена Кортенова спечели приза в категория „Природни науки“, а наградата връчи чл.-кор. проф. дхн Тони Спасов, декан на Факултета по химия и фармация.
Ива Стефанова – студентка по Българска филология, която се занимава с литература и дизайн, беше отличена в категория „Хуманитарни науки“ от доц. Мира Маркова, декан на Историческия факултета на СУ.
В категория „Социални науки“ студент на годината стана Атанас Радев – зам. председател на Националния младежки форум и политолог с чести участия в българските медии. Наградата връчи проф. дпсн Соня Карабельова, декан на Философския факултет. На второ място в категорията беше отличена студентката по Журналистика Кристина Димова, която спечели първо място на международния конкурс за есе SME Assembly Essay competition 2021 и е номинирана за най-добър млад журналист в Европа.
Студентката в специалност Предучилищна педагогика и чужд език Стела Палиура спечели в категория „Педагогически науки“, а отличието връчи проф. дпн. Адриана Дамянова.
В категория „Спорт“ първа се нареди Павлина Тодорова – носител на над 200 медала от състезания по плуване и рекордьорка в дисциплина „бруст“ на национални университетски шампионати по плуване. Тя е спортистът с най-много спечелени медали и титли за Софийския университет в периода 2020-2022 г. От името на спортния журналист Борислав Орлинов наградата връчи зам.-председателят на Студентския съвет към СУ Тина Иванова.
Студентът в специалност Информационни системи Андон Денков спечели приза в категория „Доброволческа дейност“. Наградата беше връчена от д-р Лилия Еленкова – един от учредителите на Националния младежки форум и един от първите главни секретари на Студентския съвет при СУ.
Докторант на годината стана Георги Милошев – специалист по генетика и преподавател по биология в средното образование. Призът беше връчен от зам.-ректора на Софийския университет доц. д-р Георги Вълчев.
А с големия приз „Студент на годината“ (извън отделните категории) беше отличена Десислава Глушкова. Наградата връчи проф. дфн Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Снимки: Студентски съвет при СУ