Инициативата „Стара хартия за нова книга“ получи специалната награда ENGAGE на БФБЛ. Кампанията е отличена с приз за най-голяма социална ангажираност на служителите

hart

На 14 март 2023 г. в хотел „Балкан Палас“ на тържествена церемония се проведе 20-ото юбилейно издание на престижните Годишни награди на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ). Най-голямото отличие – ENGAGE – беше връчено на преподавателката във ФЖМК д-р Виктория Бисерова за националната инициатива „Стара хартия за нова книга“, създадена от нея с „АЛТО КОМЮНИКЕЙШЪНС ЕНД ПЪБЛИШИНГ“ ООД. Призът се дава на проект с най-висока обществена ангажираност на служителите. За него се състезават всички компании, участвали в конкурса, а носителят се определя от Британското посолство. Наградата утвърждава успеха и репутацията на компанията и прави по-видими каузите, зад които застава.

Началото на инициативата „Стара хартия за нова книга“ е поставено през 2013 г. в София. Целта на организаторите от „ЕКОПАК България“ и Книжен център „Гринуич“ е да мотивират децата още от най-ранна възраст да се научат да полагат грижи за природата и да изпитват любов към книгите и четенето. За десетте години в кампанията са се включили общо 60 338 малки участници, които с помощта на своите родители са събрали 321,1 тона хартия за рециклиране. Така те са спасили от изсичане 4175 дървета, а в замяна са получили 71 200 нови книги.

Организаторите на националната инициатива „Стара хартия за нова книга“ от Книжен център „Гринуич“ и „ЕКОПАК България“ изказват своята признателност на всички партньори, съмишленици и доброволци, взели участие в 10-те издания на кампанията. Те се реализираха благодарение на издателствата, подкрепили инициативата, всички общини, домакини на акциите, и библиотекарите в цялата страна, които помогнаха на децата да си изберат най-подходящите книги.