Сбогом на проф. д.и.н. Филип Панайотов

фп
Снимка: Нели Томова

Нашият скъп колега и учител проф. д.и.н Филип Панайотов почина на 14 юни 2023 г., дни преди 90-годишнината си, която се готвехме да честваме във Факултета по журналистика и масова комуникация. Уви, сега ще трябва да му кажем: „Последно сбогом, професоре!“

Проф. Филип Панайотов е един от първите преподаватели и дългогодишен стожер на специалността „Журналистика“, а после и на Факултета по журналистика и масова комуникация. Преподавател по „История на българската журналистика, зам.-декан, ръководител на катедра „История и теория на журналистиката“. Удостоен с Почетен знак със синя лента на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Проф. Филип Панайотов беше и дълбок изследовател на историята на българската журналистика и печат, който още преди 1989 г. не робуваше на догмите, съумяваше да повдигне опасни въпроси и забранени теми, за да напише книги като „Чучулигите”, „Двубой в ефира”, „Да устоиш на всичко”, „Йосиф Хербст”, „Д-р Кръстю Раковски”, „И мъртвите ще проговорят”, „Истината, в която никой не повярва”, „Вестници и вестникари”. Блестящ полемист и публицист, той се осмеляваше да насочи острото си перо към силните на деня.

Можем да наречем проф. Филип Панайотов и визионер и строител на модерни медии. Още като млад журналист става главен редактор на в. „Пулс”, сп. „Младеж”. Става основател и главен редактор на уникалния за времето си вестник за книгата „АБВ“, където събира екип от млади талантливи журналисти. По късно създава и става първи директор на Университетското издателство „Св. Климент Охридски“, което превръща бързо в значим академичен и културен фактор.

Проф. Филип Панайотов ни оставя примера на интелектуалец със смела гражданска позиция, на проникновен изследовател на най-парливите теми на българските медии и общество, оставя стотици възпитаници и последователи, за чието професионално и житейско развитие има неоценим принос.
Поклонението пред проф. Филип Панайотов ще се състои на 18 юни, неделя, от 12.00 ч. в Ритуалната зала на Централните софийски гробища.