Сдружение носещо името на дългогодишния декан на ФЖМК проф. д-р Веселин Димитров (1938 – 2009) учредиха негови бивши студенти и колеги. Да стимулира поддържането на високи професионални стандарти в електронните медии, да съдейства за професионалното израстване на студентите по журналистика и да допринася за съхраняването и опазването на звуковата медийна памет са сред основните цели на сдружението.

Проф. д-р Веселин Димитров започва журналистическата си практика в радио София (сега Българско национално радио) още като студент през 1958 г. В историята на българското радио влиза като първия водещ на сутрешна информационно-музикална програма - "От 6 до 8". По-късно започва да води и предаването "Разговор с вас" заедно с Божана Димитрова.

Преподавателската си дейност проф. Димитров започва през 1970 г. в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Той е един от основателите на на Факултета по журналистика масова комуникация през 1974 г. и е един от емблематичните негови преподаватели. Създател на две научни дисциплини „История на радиото" и „Радиопрограмиране", от 1987 г. е доцент, а през 1991 г. е избран за професор.

Дългогодишен декан на ФЖМК (1995 – 2003 г.). Носител на редица награди и отличия, между които: почетен знак на Софийския университет – I степен; почетен знак на Софийския университет със синя лента; I награда на Съюза на българските журналисти за история, теория и критика; голямата награда на Българското национално радио „Сирак Скитник”; доктор хонорис кауза на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски”.

Носител е на държавната награда - орден „Св. Св. Кирил и Методий" с огърлие за особено значими заслуги за развитието на културата. И създател на Университетското радио „Алма Матер”, от където са започнали професионалната си кариера редица утвърдени имена в българската журналистика.

Автор на множество книги, публикации и рецензии в областта на медиазнанието сред които фундаменталната двутомна „История на радиото в България”, „Радиопрограмата”, „Дарик радио години от живота”, „.но аз ще дойда пак! – Сирак Скитник в радиото” и други.

Сред основните цели на сдружение „Проф. д-р Веселин Димитров” са да стимулира поддържането на високи професионални стандарти в електронните медии, да съдейства за професионалното израстване на студентите по журналистика и да допринася за съхраняването и опазването на звуковата медийна памет - стремеж, който беше характерен за целия професионален живот на проф. д-р Веселин Димитров.

Председател на Управителния съвет на новоучреденото сдружение е проф. дфн Христо Кафтанджиев от ФЖМК, заместник-председател е доц. д-р Теодора Петрова – декан на ФЖМК, а секретар – Таня Симеонова – директор на Университетското радио „Алма Матер”.

Трети медиен панаир “Журналисти по теория, журналисти на практика”, 1 - 5 декември 2008 г.

Третият медиен панаир “Журналисти по теория, журналисти на практика” започва в началото на декември и е посветен на юбилея на Университета – 120 години СУ “Св. Климент Охридски”.

В продължение на пет дни, от 1 до 5 декември, зала 13 на ФЖМК ще е пълна със студенти, преподаватели и гости от водещите български медии. Те представят своите най-нови продукти или участват активно в интересните дискусии под мотото “Медиен плурализъм и медийно разнообразие”.

Премиера на сборника “VIVA VOX” (Юбилеен сборник в чест на проф. д-р Веселин Димитров), 4 декември 2008 г.

Международна научна конференция „Състояние и развитие на медиите след промените от 1989 г. в страните от Централна и Източна Европа“ - 5-6 декември 2008 г.

Международната научна конференция „Състояние и развитие на медиите след промените от 1989 г. в страните от Централна и Източна Европа“, е организирана от редакцията на в. „Монд дипломатик” – българско издание, и Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски” под егидата на Международната организация на франкофонията.

Годишната среща на Европейската асоциация за обучение на журналисти