Писателят емигрант говори пред студенти от Факултета по журналистика и масова комуникация

„В Русия няма свободни медии. Редакциите и журналисти, които се опитват да казват истината, са извън пределите на страната. Дори чисто физически те не биха могли да съществуват в родината си“, това заяви руският писател емигрант Сергей Лебедев пред студенти във Факултета по журналистика и масова комуникация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. По време на дискусията в четвъртък, 24 февруари, той говори за състоянието на медиите в днешна Русия и свободата на словото. Представи и двата си романа „Предел на забравата“ и „Дебютант“, издадени у нас със знака на издателство „Кръг“. Модератор бе ас. д-р Виктория Бисерова.

leb08
Лебедев заяви, че пропагандата и цензурата работят с пълна пара в Русия от много години. Опозиционни мнения в родината му на практика не съществуват. Писателят заяви, че Владимир Путин е ликвидирал свободната телевизия за пет години, а за да унищожи противопоставящата се преса, му е трябвало десетилетие. Съвременните свободни медии на руски език са принудени не само да пребивават в чужбина, но и да се разпространяват почти аналогово – не в интернет пространството, а на файл, който се сваля и препраща от човек на човек.
Лебедев беше запитан дали санкциите на Европейския съюз срещу някои руски медии, забраната за тяхното излъчване на територията на ЕС, са ефективни. „Въпросът изобщо не е дали са ефективни или не. Тези медии просто трябва да бъдат изключени – категоричен бе писателят. – Срещу тях стоят стотиците и хиляди мобилни телефони на обикновени хора в Украйна, които отразяват войната. Срещу тях стои и прекрасният и чудесен Христо Грозев.“ Самият Лебедев също е работил като разследващ журналист петнайсет години. Макар сега критиките му спрямо руската власт и сънародниците му да достигат до много по-голяма аудитория, писателят призна, че като разследващ журналист в Русия в началото на 2000-те е имал по-голямо основание да се страхува за собствената си сигурност.  
Лебедев сравни излъчването на подкрепяните от Кремъл дезинформационни медии с преиздаването на трудовете на Хитлер в Германия. Въпреки че това се случва, обществото там категорично не допуска разпространяването и достъпа до тази литература. „Свободата на словото е нож с две остриета и мисля, че ние понякога злоупотребяваме с нея“, допълни авторът.
Освен със студенти Сергей Лебедев се срещна и с други свои читатели в столичната книжарница „Гринуич“, където раздаде автографи и говори за провалите на руското общество и страховете на Путин.