Снимки от една война – среща с Бойко Василев във ФЖМК (видео)

Във Факултета по журналистика и масова комуникация на 7 юни 2023 г. се състоя публична дискусия с журналиста Бойко Василев. Събитието беше по инициатива на студентите от 4-ти курс, специалност „Журналистика“, профил „Телевизия“. Модератор  беше студентката Габриела Гергова.

bvТемата на дискусията беше „Войната на Балканите. Сараево - 30 години по-късно“, въз основа на документалния филм на Бойко Василев, озаглавен. „Останалите. Снимки от една война”, с номинация за “Най-добър документален филм” на тазгодишните Награди на съюза на българските филмови дейци “Васил Гендов”.

Бойко Василев сподели своите лични преживявания като репортер в обсадения град Сараево през 1994 година. Той разказа за технологичните трудности, с които се е сблъскал тогава, както и за грешките, които е допуснал като млад репортер. Бойко сподели, че впоследствие е осъзнал грешката си да се облече с вратовръзка и палто на място, където хора губят живота си. Войната го променила, заради трагичните събития и личните трудности, с които се сблъскал.

Според Бойко Василев, журналистиката не може да спре войната. В един от моментите във филма се обсъжда как световното внимание влияе върху произхода на реалните факти. Той посочи посочи думите на босненският артист Боян Хаджи Халилович за избледняването на емпатията към събитията в Украйна. Според Бойко, това е едно от многото предизвикателства, с които се сблъсква журналистиката.

В документалния филм „Останалите. Снимки от една война“ ключова роля играе семейство Михайлович. Те са мултиетническо семейство и са израз на силния и несломим сараевски дух. Бойко разказа за откритите касетки със стари записи на семейството и усилията да бъдат намерени героите във филма - малката Ваня, преводачката Сенада Кресо, художникът Боян Хаджи Халилович и други.

На въпроса дали журналистиката може да допринесе за изграждането на мир, Бойко Василев отговори, че задачата на журналиста не е да изрази собственото си мнение от личен опит. Той не се занимава с журналистика, за да спаси света, а за да разказва истории и по някакъв начин да се доближи до истината.

Студентите имаха възможност да участват в публичната дискусия с Бойко Василев и да чуят от първо лице историите на един журналист, преживял ужасите на войната, но запечатал вълнуващи човешки истории.