Нашумелият руски писател и публицист пристига в София за двудневни срещи с журналисти, студенти и почитатели на 22 и 23 февруари. Почти година след началото на войната в Украйна на 23 февруари 2023 г., четвъртък, от 16 часа Факултетът по журналистика и масова комуникация е домакин на дискусия и представяне на романите му „Предел на забравата“ и „Дебютант“ . Модератор на дискусията ще бъде ас. д-р Виктория Бисерова.
„Изключете телевизора и го прочетете – казва Нобеловият лауреат за литература Светлана Алексиевич за Сергей Лебедев – Той пише не за миналото, а за настоящето.“

Сергей Сергеевич Лебедев (1981) e автор на романите „Предел на забравата“ (2010) и "Дебютант" (2020), издадени на български език от издателство „Кръг“ в превод на Денис Коробко, както и на „Год кометы“ (2014), „Люди августа“ (2016) и „Гусь Фриц“ (2018).
lebСлед 2014 г. Сергей Лебедев в много публикации заема позиция срещу руската агресия в Украйна и призовава руснаците да преосмислят из основи своята култура, история и политически структури. От няколко години живее в Германия.

Първият роман на Сергей Лебедев – „Предел на забравата“ е включен в дългия списък на финалистите за националната литературна награда „Большая книга“, както и в списъка за наградата „Национален бестселър“ през 2010 г. Романът е преведен на повече от 15 езика, сред които английски, немски, френски, чешки, италиански, шведски, полски, македонски, унгарски, грузински, тамилски, български и други езици. През 2016 г. „Предел на забравата“ е сред най-добрите 10 книги, преведени на английски език, според „Уолстрийт джърнъл“.
Вторият роман на Лебедев Год кометы е издаден през 2014 г. Преведен е на английски и френски. Третият му роман „Люди августа“е публикуван в Германия през есента на 2015 г. и през 2016 г. в Русия. Той е включен в кратките списъци за литературните награди „Букър“ и „Нос“. Четвъртият му роман „Гусь Фриц“ излиза през 2018 г. и е преведен на английски и немски.
„Дебютант“ е шпионски роман за съветските тайни служби, който поставя въпроса за морала в науката и руската действителност днес. Писателят се вдъхновява за книгата от случая „Скрипал“ – отравянето на двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му във Великобритания с препарат, създаден в Русия. В центъра на историята е възрастен учен, създал някога най-неуловимата и безпощадна отрова на света – Дебютант. След разпадането на СССР Калитин бяга на Запад, но прекарва последните години от живота си в очакване на приближаващото възмездие. В Русия има заповед предателят да бъде убит, и то – със собственото му изобретение. „Не са много романите, написани от гледна точка на това, което се случва в Русия днес“, казва в интервю за „Ню Йорк Таймс“ руският журналист и писател Сергей Лебедев. И той се впуска именно в това: да изследва трагедиите и проблемите на настоящето. „Дебютант“ (2020 г.) е номиниран за две големи литературни награди: европейския приз „Ангелус“ и швейцарския – „Ян Михалски“.