Студентски филм представя 25-годишното развитие на специалността „Книгоиздаване“

На 19 май, в рамките на Националната научно-практическа конференция „Съвременното книгоиздаване: реалност, тенденции и прогнози", студентите от IV курс специалност „Книгоиздаване“, профил „Медии и връзки с обществеността“, ще представят авторски филм, изготвен под ръководството на ас. д-р Виктория Бисерова, който проследява 25-годишното развитие на специалността.

knf00
Конференцията е организирана от Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски" по повод 25-годишнината от създаването на специалност „Книгоиздаване" и ще се проведе на 19 и 20 май в Аула Магна на ФЖМК (София, ул. „Московска“ №49).
Краткият филм, дело на завършващите студенти,  представя историята и развитието на специалност „Книгоиздаване“ през изминалия четвърт век, като показва ключови моменти и архивни кадри от  създаването ѝ до днес. Крайният продукт е  резултат от съвместната работа на студентите от специалността, като режисьор на филма е Кремена Димитрова, а сценарист – Валентина Истаткова.

Студентите проследяват какви са възможностите за професионална реализация на завършилите специалността, включвайки мнения и коментари на експерти в областта на книгоиздаването. Гриша Атанасов – един от  създателите на специалността, разкрива любопитни факти, неизвестни до момента, за началото ѝ, а проф. Веселина Вълканова – декан на Факултета по журналистика и масова комуникация, говори от експертна гледна точка, с широк поглед върху цялостното развитие на специалността през годините. Във филма участват още Мария Чунчева –  възпитаник на факултета и главен редактор на издателство „Ентусиаст“, Стойо Вартоломеев - управител на Издателска къща „Хермес“ и Никол Георгиева, която представя гледната точка на един настоящ студент от IV курс „Книгоиздаване“.

Филмът е част от богатата програма от събития за 25-годишнината на специалност „Книгоиздаване“, в която са включени още документалната изложба „25 години специалност „Книгоиздаване“, представяне на книга и редица дискусии с експерти в областта на книгоиздаването в следните панели: Пленарна сесия, водена от проф. д-р Веселина Вълканова, „Предизвикателства и развитие на книгоиздаването в ХХI век“ с модератор проф. д-р Ефрем Ефремов, „Визуална комуникация и трансформации на книгата“ с модератор ас. д-р Виктория Бисерова, „Съхранение на книжовното наследство“ воден от д-р Георги Александров, „Нови маркетингови подходи в книгоиздаването“ с доц. д-р Мая Василева и „Рецепция и комуникация на книгата“ с модератор гл. ас. д-р Юлия Йорданова.

Със своя проект студентите по „Книгоиздаване“ искат да покажат част от придобитите във факултета знания и практически умения и да оставят следа в историята на специалността, разкривайки на бъдещите студенти малко повече за  отварящите се врати след университетското обучение.

Линк за сваляне на документалния филм "25 години специалност "Книгоиздаване", дело на студенти от IV курс "Книгоиздаване", профил "Медии и връзки с обществеността", реализиран в рамките на дисциплината "Продуциране на издателски продукти" под ръководството на ас. д-р Виктория Бисерова:
 
Линк за гледане:Victoria Biserova
 

Кредити:
Времетраене: 10 минути и 17 секунди
Жанр: Документален
Режисьор: Кремена Димитрова
Сценарист: Валентина Истаткова
Интервюиращи: Кремена Димитрова, Мари-Никол Маркова
Връзки с обществеността: Иван Бонев, Никол Георгиева
Подбор на музика: Ивайло Аладжов
Подбор на кадри: Симона Николова
Глас зад кадър: Джулия-Бланка Герзилова
Оператор, осветление: Мартин Стоянович
Графици и надписи: Виктория Алексич
Кадри с дрон: Иво Божков
Монтаж: Иванка Вълова
Със специалното участие на: проф. д-р Веселина Вълканова, Гриша Атанасов, Мария Чунчева, Никол Георгиева, Стойо Вартоломеев
Музика: French Waltz – Sam Bikov; Сinematic Intro 21 – TaigaSoundProd; Cinematic Logo 03 – TaigaSoundProd; Epic dramatic inspirational logo (Aggressive Powerful Epic Cinematic Electronic Logo Ident Hit Intro Music) – Audiorezout; Soft Corporate Background – TimTaj; Inspiring Interview Background – TimTaj; Elegant (Corporate Background Music) – TimTaj